Blog

Hard of zacht

Wanneer je op zoek gaat naar hout zul je merken dat je kunt kiezen uit allerlei soorten. Eén van de meest opvallende keuzes, zeker in naam, is misschien wel die tussen hardhout en zachthout. Maar wat is het verschil nu eigenlijk precies tussen deze twee houtsoorten?

Verschil

Het verschil tussen hard- en zachthout heeft alles te maken met de manier waarop de boom waarvan het hout afkomstig is zich voortplant. Het verschil zit hem dus niet in de eigenschappen van de houtsoort zelf. De naam hardhout doet je waarschijnlijk vermoeden dat het hout hard is en daardoor dus erg sterk is. Maar daar heeft de naam eigenlijk niet zoveel mee te maken. Hardhout is namelijk niet altijd ‘hard’ hout en zachthout is niet altijd ‘zacht’ hout. Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen. Hiermee wordt bedoeld dat de zaden bedekt en dus beschermd worden door een vrucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen, waarbij de zaden verstopt zitten in de vrucht van boom. Zachthout daarentegen komt van naaktzadigen. Zoals de naam al doet vermoeden worden bij deze bomen de zaden niet bedekt door een vrucht. Voorbeelden hiervan dennenbomen of sparen. Ruwweg spreken we bij hardhout over loofhout en bij zachthout over naaldhout.

Hardhout

Hardhout is over het algemeen tropisch hout. Hoewel de kenmerken van hardhout verschillen per boom kan over het algemeen gesproken worden van sterk, duurzaam en stabiel hout. Hardhout heeft vaak kleine noesten of helemaal geen noesten. Een noest is een ronde, ovale of grillige vorm van harder en donker hout op de plaats waar een tak heeft gegroeid. Hardhout staat dus ook wel bekend als loofhout. Loofbomen groeien in principe vrij langzaam, waardoor er hout met een hoge dichtheid ontstaat. Niet al het hardhout is echter ook duurzaam en letterlijk hard. Zo is Balsahout bijvoorbeeld ook hardhout, maar deze houtsoort staat het bekend als een van de zachtste hardhoutsoorten en heeft toch echt duurzaamheidsklasse 5. Dit geeft aan dat dit hout relatief niet heel lang mee gaat.

Zachthout

Zachthout wordt dus ook wel naaldhout genoemd. Veel van dit hout is afkomstig van bijvoorbeeld de Spar en Den. Deze bomen zijn goedkoper doordat ze sneller groeien dan loofbomen. Het nadeel is wel dat de dichtheid van het hout minder is, wat maakt dat dit hout minder stevig is dan hardhout. Daarnaast hebben deze zachtere houtsoorten over het algemeen een lagere duurzaamheidsklasse. Dit betekent dat zachthout over het algemeen minder lang meegaat dan hardhout. Voor uw tuinprojecten is het daarom ook aan te raden om hardhout te gebruiken in plaats van zachthout.

Laat een antwoord achter